چرا باید به توجه، توجه کرد؟
چرا باید به توجه، توجه کرد؟
بدون شک شما هم شرایطی را تجربه کرده اید که وقتی خسته هستید یا موضوعی مهم، ذهن شما را درگیر کرده است، نمی توانید اطلاعاتی را که می بینید و می شنوید در حافظهی خود نگه دارید. برای مثال زمانی را در نظر بگیرید که خسته از مدرسه، دانشگاه یا محل کار باز میگردید و در تمام طول مسیر، اتفاقات آن روز را برای خود مرور میکنید. در چنین شرایطی، در بین راه یکی از همسایههای خود را میبینید و چند دقیقه مشغول صبحت با او میشوید که موضوع اصلی آن برگزاری جلسهی ساختمان برای انتخاب مدیر جدید است. چند دقیقه پس از این صحبت کوتاه، به خانه میرسید و میخواهید دربارهی این جلسه به پدرتان اطلاع دهید. به نظر شما چه اتفاقی رخ میدهد؟
«در بین راه آقای فلان را دیدم که دربارهی جلسهای مربوط به…! دربارهی…! موضوع جلسه را یادم نمیآید. زمان جلسه هم این هفته یا هفتهی آینده، درست یادم نمیآید. البته فکر میکنم ساعت و مکان جلسه را نیز گفتند اما من فراموش کردم.»
این اتفاقی است که بسیاری از ما به شکلهای مختلف آن را تجربه کرده و هرچقدر تلاش کردهایم اطلاعات را به طور کامل به یاد آوریم، موفق نشدهایم. در چنین مواقعی است که به سرعت، ضعف حافظه را علت اصلی این فراموشی میدانیم و از این مساله که مقصر اصلی، توجه باشد غافل میشویم. زیرا این حقیقت را که توجه و نه حافظه، اولین پنجرهی ورود فعال اطلاعات به مغز انسان است، نمیدانیم.
توجه، یکی از مهمترین و زیربنایی ترین کارکردهای مغزی است که اجازه میدهد مغز هر لحظه منابع انرژی خود را به صورت موثر و اقتصادی مصرف کند و از بین حجم بالای اطلاعاتی که در اطرافش وجود دارد، تنها به بخش محدودی بپردازد و تنها همان بخش را به صورت فعال وارد انبارهای حافظه کند.
اگر این پنجره به طور کامل باز باشد، اطلاعات بیشتر و کامل تری وارد حافظه میشود و در مقابل، زمانی که این پنجره بسته یا نیمه باز باشد، حافظه اطلاعات کافی دریافت نمیکند.
مصرف داروهای متعدد مانند داروهای آرام بخش، خستگی، استرس و اضطراب و نداشتن علاقه و انگیزه نسبت به اطلاعات و فعالیت در حال انجام، بخشی از عوامل مهمی هستند که پنجرهی مغز را برای وارد شدن اطلاعات جدید به حافظه، نیمه باز یا بسته نگه میدارند.
در شرایطی که تمرکز ندارید و نمی توانید توجه خود را روی فعالیت خاصی متمرکز کنید، نباید از حافظه تان انتظار ذخیرهی اطلاعات جدید را هم داشته باشید. در چنین مواقعی، به جای آن که بگویید:«حافظه ام کار نمی کند»، بگویید:«تمرکز ندارم.»
و در آخر
اگر شما هم میخواهید توجه و تمرکز خود را تقویت کنید و مهمترین مهارت قرن 21 را به جعبه ابزار مهارتهایتان اضافه کنید، پیشنهاد من به شما تهیهی محصول رایگان “چگونه حواسمان را جمع کنیم؟” است که میتوانید از طریق لینک زیر آن را تهیه کنید:
تهیه محصول “چگونه حواسمان را جمع کنیم؟”
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
5 گام برای نوشتن لیست برنامه ریزی + سوالات متداول و نکات مهم
1.14k بازدید
-
چگونه به برنامه ریزی خود پایبند بمانیم؟ 4 راهکار موثر
954 بازدید
-
بهترین تکنیک اولویت بندی کدام است؟
1.01k بازدید
-
مواردی که وقتمان را تلف می کنند
1.58k بازدید
-
چگونه با قاتل زمان برخورد کنیم؟
1.69k بازدید
-
5 گام مدیریت زمان و برنامه ریزی حرفه ای
2.45k بازدید
دیدگاهتان را بنویسید